top of page
  • dakommunication

Gambit, Aris Tureac

Aris Tureac cu Gambit pe simezele Galeriei de artă DANA, Iași

Iași / București, 2 aprilie 2020 — La Galeria de artă DANA din Iași, curatoarele Smaranda Bostan și Maria Bilașevschi prezintă expoziția Gambit a unui tânăr artist vizual supercontemporan, Aris Tureac, cu o selecție de lucrări de pictură și mini-instalație. Expoziția este deschisă între 5 și 30 aprilie 2021 și face parte din programul curatorial YAP (Young Artist’s Project / Proiectul artistului tânăr), un program cu titlu explicit inițiat de galerie în 2016.


În șah, gambitul este acea mutare de deschidere prin care se sacrifică o piesă pentru a obține ulterior un avantaj. Sacrificiul meu are legătură cu renunțarea la o existență fără griji, pentru a putea fi cu adevărat eu, pentru a mă dezvolta, inclusiv pentru a mă exprima ca artist”, spune Aris Tureac.


Aris Tureac prezintă cu curaj și asumare o poveste proprie și traduce artistic rolul identificării ca bărbat într-un proces de transformare care este fizic dură și dureroasă, plină de necunoscut și angoasă, dar, mai important, are o componentă spirituală, de căutare a autenticității și de punere în acord a lumii interioare cu cea exterioară. Artistul, prin actul artistic, renunță la poziția confortabilă, conformă și se expune privitorului cu riscul de a cauza disconfort sieși și celorlalți, mizând pe puterea vindecătoare a autenticității.


Aris Tureac este unul dintre puţinii artişti din ţară care îşi scrie, pe măsura schimbărilor, propriul picto-roman al realităţii, al transformărilor intime, de substanţă. Dualitatea corp - personalitate ca proiecţie exprimată a sufletului, dar şi corp-transformare fizică, prin repetatele intervenţii chirurgicale, chestionează prejudecăţile cu privire la ce anume defineşte individul”, precizează criticul de artă Maria Bilașevschi în textul cu care prefațează expoziția.


Despre Aris Tureac

Aris Tureac a absolvit în 2019 programul de master la secția Pictură a Facultății de Arte Vizuale și Design de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași. Mai multe detalii despre artist


Despre YAP

YAP (Young Artist’s Project / Proiectul artistului tânăr) este un concept inițiat de Galeria DANA în 2016 pentru promovarea și lansarea tinerelor talente care și-au creat pe parcursul anilor de studii propria viziune în contextul artei vizuale contemporane şi stimularea interesului pentru toate mediile de exprimare artistică. Proiectul caută și descoperă în mod continuu tineri artişti, proaspeți absolvenți, masteranzi și studenți ai universităților de profil din România. Proiectul promovează arta de calitate și răspunde provocării de a defini ceea ce este arta de calitate ca proces extrem de subiectiv, tocmai pentru a explora definiția ei împreună cu artiştii şi publicul galeriei.

21 views0 comments
bottom of page