top of page
  • dakommunication

Gânduri la început de 2021. Fabien Ghernati

Updated: Feb 13, 2021

Nu este domeniul tău. Nu te pricepi. Ești un amator. Ție ce-ți iese? Mie ce-mi iese? Sau: foarte fain proiectul, vreau să particip. Și apoi nu am mai auzit niciodată de persoana respectivă. Cam astea ar fi câteva din reacțiile cu care m-am confruntat în 2020 căutând colaborări pentru proiectul meu de promovare a artei și artiștilor queer, WE'RE HERE. Doar că eu știu ce-mi place și m-am hotărât să fiu mai hotărât. Nu-mi place refuzul și nici confruntarea - o să-mi spuneți cui îi place? ei bine, am eu câteva exemple, dar divaghez.


Am hotărât să merg înainte, în ritmul meu și să fac ceea ce se poate face cu constrângerile date, împreună cu oamenii cărora, în primul rând, le aprecizez lucrările și, în al doilea rând, care vor să participe la proiectul meu, care are ambiția de a fi internațional, până la urmă. Pentru că, desigur am întâlnit și mulți oameni cu care am rezonat din prima, care au înțeles repede despre ce este vorba, care s-au bucurat să primească sprijin, vizibilitate și atenție, atâta câtă e, în proiect. Care au înțeles ce au de „câștigat”, care sunt condițiile și, mai ales, care au fost înțelegători când am rămas fără timp sau energie pentru a putea continua în ritmul promis. Așadar mergem mai departe în noul an, după șase luni cu succes mai degrabă modest, dar care mă ambiționează: 29 de lucrări și 30 de filme de prezentare, 23 de artiști de nouă naționalități, din 14 țări, o expoziție pop-up la Noaptea Albă a Galeriilor 2020 în București, aproape 2,500 de vizualizări online din partea a peste 1,300 de vizitatori virtuali unici din România, SUA, Germania și încă 45 de țări. Sunt doar niște cifre, se poate mai bine, dar e nevoie de mijloace, inclusiv materiale, și mai sunt multe de făcut și de demonstrat. Mai multe despre proiect se pot afla vizitându-l în casa lui virtuală wiehie.org unde voi publica și modalitățile prin care proiectul poate fi sprijit.


Drooling, titlu pe care îl traduc în română cu Bale, ca în expresia îi curg balele, este o lucrare în cerneală pe hârtie a lui Fabien Ghernati, care se prezintă ca arhitect pe contul lui de Instagram @fabienghernati - că e arhitect poți bănui din grafica lui foarte alb negru, cu linii precise și suprafețe bine delimitate. Fabien desenează într-un registru suprarealist-magic, folosindu-se de simboluri care vin dintr-un imaginar colectiv care ține de videogames, tarot-zodiac-ocultism, dar și de o erotică subtilă queer. Desenele lui sunt provocatoare nu pentru erotismul lor, cât pentru asocierile pe care le propun.


30 views0 comments
bottom of page